Vloerisolatie – Geen tocht, vocht en koude voeten in huis?

Vloerisolatie helpt om de warmte in huis te houden.

Ontdek welke manieren er zijn en wat het kost en oplevert.

Waarom vloerisolatie?

N

Subsidie bij 1 maatregel €5,50 per m2

N

Subsidie bij 2 maatregelen €11,00 per m2

N

Sluit oppervlaktecondensatie op de vloer uit

N

Wij doen de subsidie aanvraag voor u

Vloerisolatie de oplossing voor koude vloeren

Minimaal 50cm hoge kruipruimte? Isoleer de onderkant van je vloer met PIF.

 

 

Is vloerisolatie belangrijk?

De belangrijkste redenen om vloerisolatie te laten aanbrengen. Lagere energierekening en hoger energielabel; De meest belangrijke reden om vloerisolatie te laten aanbrengen is voor de meeste mensen de besparing op energie. Bij een gemiddeld woonhuis bespaar je per jaar tot wel 200 euro.

Als je zelf je vloer gaat isoleren, ben je voor een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.100 kwijt aan materiaal. Zou je dit laten doen, dan kost je dit zo’n € 1.500 (€ 2.050 min € 550 subsidie). Je bespaart door de isolatie ongeveer 130 m3 gas per jaar. Dat is zo’n € 190 aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,45 (de gemiddelde gasprijs voor 2025-2040). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

Wanneer je ervoor kiest om een vloerverwarming aan te schaffen zal dit helpen bij het verhogen van jouw energielabel. Een vloerverwarming zorgt er daarnaast voor dat jouw huis hoger getaxeerd kan worden.

Vochtige kruipruimte? Koude vloer? Tocht in huis?

Laat dan je vloer isoleren. Dat voelt prettig aan en je energierekening gaat omlaag. Maar hoe kan je jouw vloer het beste isoleren? Vloerisolatie brengen we aan vanuit de kruipruimte. Deze moet dus wel goed toegankelijk (te maken) zijn. Tegen de bovenkant van de kruipruimte brengen we de thermisch reflecterende folie aan.

We hebben voldoende werkruimte nodig, minimaal 50 cm. We kunnen dit isolatiemateriaal toepassen onder zowel een betonnen als een houten vloerconstructie. Eventueel vocht dat neerslaat door condensatie wordt via kleine ventilatieopeningen afgevoerd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om hout- of betonrot. In een droge kruipruimte presteert vloerisolatie het best. In een vochtige omgeving werkt bodemisolatie beter.

Google reviews

Welke vloerisolatie heb je nodig? Onderstaand een checklist die wij gezamenlijk met jou doorlopen.

1: Vloercheck

Een voorwaarde om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren, is dat je in de kruipruimte kan komen en dat de kruipruimte ten minste 50 centimeter hoog is. Isolatiemateriaal keuze op basis van type vloer (hout of beton)

 

2: RD-waarde check

Bij een vloer zonder vloerverwarming wil je met vloerisolatie een Rd-waarde tussen de 3,5 en de 5 bereiken. Heb je vloerverwarming? Dan is een Rd-waarde van minstens 5 aan te raden.

3: Bodemfolie check

Kruipruimte droog dan kiezen wij voor PIF bodemfolie. Kruipruimte nat dan kiezen wij voor luchtkussenfolie Mioteen KR4 plus een dampremmende kunststoffolie. Kruipruimte droog? Dampremmende kunststoffolie (PE-folie)

4: Ventilatie check

Ventilatie van de kruipruimte is belangrijk, anders kunnen zich daar vocht en radongas ophopen, die vervolgens in de woning terecht komen. Vuistregel per 12m2 tenminste 1 ventilatiekoker.

5: Subsidie check

Wij werken alleen met producten waar je subsidie voor krijgt. Je krijgt tot €11,00 subsidie per m2 voor vloerisolatie. Tijdens een adviesgesprek geven wij aan hoeveel subsidie je totaal krijgt.

6: Garantie check

Wij zijn gecertificeerd PIFPRO’S dit betekend voor jouw dat je 15 jaar op alle materialen die behoren tot het PIF Isolatiesysteem krijgt.

Er is subsidie beschikbaar

Voor vloerisolatie ontvang je gemiddeld 15% subsidie. Als je daarnaast nog een isolatieproduct, warmtepomp of zonneboiler laat installeren, dan kan dit oplopen tot gemiddeld 30% subsidie. Je vindt meer informatie over deze subsidie in onze kennisbank.

Kunnen we je helpen?

Onze energieadviseurs helpen je graag verder. Ze staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Hoe gaan wij te werk?
8 Stappenplan van geen vloerisolatie naar een goed geisoleerde vloer. 

1

Stap 1: Inspectie

Een voorwaarde om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren, is dat je in de kruipruimte kan komen en dat de kruipruimte ten minste 50 centimeter hoog is. Isolatiemateriaal keuze op basis van type vloer (hout of beton)

 

2

Stap 2: Puin vrij maken

Wij zorgen er eerst voor dat de bodem van de kruipruimte leeg is en er geen scherpe voorwerpen op liggen.

3

Stap 3. Bodemfolie bevestigen

Houdt doeltreffend vocht tegen. Voorkomt condens op hout, beton, leidingen. Het folie komt een stukje tegen de muur aan. Zet het vast met speciale pluggen die bedoeld zijn om PE-folie aan de muur vast te maken.

4

Stap 4. Gaten dichtmaken

Cv-leidingen isoleren. Wij maken eerst de gaten waar leidingen door de vloer gaan en andere luchtlekken dicht met glas- of steenwol. De leidingen voor drinkwater isoleren wij juist niet!

5

Stap 5: Isolatiedekens aanbrengen

Wij vegen de onderkant van je vloer schoon (het plafond van de kruipruimte dus) en verwijderen loszittend materiaal. Wij brengen vervolgens het isolatiemateriaal strak tegen elkaar aan met speciale stiften (pluggen), zodat er geen kieren ontstaan (koudebruggen).

 

6

Stap 6: luchtdichtmaken

Het materiaal moet strak tegen de zijmuren aansluiten. Zijkanten van de fundering purren wij dicht en de waar de banen samenkomen dichtten wij met speciaal isolatietape om koudebruggen te voorkomen.

7

Stap 7: Kruipluik isoleren

Wij isoleren ook het kruipluik, zodat daar geen warmte ontsnapt. Wij maken kieren rond het kruipluik dicht met (EPDM- of EPT-) isolatieband

8

8: Ventilatiekokers aanbrengen

Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.

Isolatiescan Vloerisolatie

Ontdek of jouw woning geschikt is

Ontdek of jouw woning geschikt is
Isolatieineendag helpt je van advies tot installatie.

1
Jij vult je wensen in, waarna wij een duurzaamheidsadvies voor je berekenen.
2
We helpen je verder met een scherpe offerte, voor het product waarin jij interesse hebt.
3

Enthousiast over de offerte? Dan vraag je een definitieve offerte aan.

Duidelijk en transparant

Veelgestelde vragen

Vloerisolatie kosten

Als je zelf je vloer gaat isoleren, ben je voor een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 1.100 kwijt aan materiaal. Zou je dit laten doen, dan kost je dit zo’n € 1.500 (€ 2.050 min € 550 subsidie). Je bespaart door de isolatie ongeveer 130 m3 gas per jaar. Dat is zo’n € 190 aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,45 (de gemiddelde gasprijs voor 2025-2040). Hoeveel jij nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs je betaalt.

Waarom vloerisolatie?

Het hoofddoel van vloerisolatie is de warmteoverdracht te verminderen en het woongenot te verhogen. Door deze installatie worden de koude temperaturen uit de kruipruimte weggehouden van het woongedeelte, wat het comfortniveau verhoogt. Dit levert weer een kostenbesparend voordeel op, omdat mensen minder snel hun thermostaat hoger zullen zetten.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een procedure waarbij isolatiemateriaal aan de onderkant van een vloer wordt aangebracht om warmteverlies te beperken. Er zijn verschillende benaderingen en materialen die voor vloerisolatie kunnen worden gebruikt.

Welke methodes zijn er voor vloerisolatie?

Er zijn verschillende technieken en materialen die kunnen worden gebruikt om vloeren te isoleren. Wat het beste werkt voor een bepaalde vloer hangt vaak af van de situatie, dus een grondige inspectie is altijd noodzakelijk. De kruipruimte onder de vloer moet minimaal 50 centimeter zijn om de isolatie effectief te laten zijn.

PIF-isolatiefolie
is een vorm van vloerisolatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een folieachtig materiaal. Het wordt aangeboden in verschillende diktes, waarbij de dikkere lagen een grotere Rd-waarde opleveren. Dit type isolatie kan worden aangebracht aan de onderkant van houten en betonnen vloeren, maar de kruipruimte eronder moet minstens 50 centimeter hoog zijn, zodat de installateurs het goed kunnen bevestigen.

Subsidie vloerisolatie: Hoe werkt het?

Simpel €5,50 per m2 bij 1 maatregel en €11,00 bij twee isolatiemaatreglen. Wat is een maatregelen? Onder een maatregel verstaan we; spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, of glas. Als u twee van deze maatregelen uitvoert krijg u dus €11,00 per m2 terug als u alleen vloerisolatie laat uitvoeren is dit €5,50 per m2.

Particulieren kunnen bij de overheid, via het RVO, steun aanvragen voor de uitgaven voor isolatie. Het is essentieel dat de aanvraag wordt ingediend binnen een jaar nadat de isolatie is aangebracht en betaald. Het is raadzaam om de subsidievoorwaarden te controleren voordat de isolatie wordt aangebracht om er zeker van te zijn dat dit ook gebeurt.

Vindt u dit proces te moeilijk of tijdrovend? Isolatie in één dag kan je uit de brand helpen! Als u bij ons twee isolatiemaatregelen aanschaft, handelen wij de aanvraag voor u af. Aan de hand van uw woonsituatie bepalen wij de exacte hoogte van de subsidie en hoef je alleen nog maar schriftelijk akkoord te geven.

Bekijk hier meer informatie m.b.t. subsidie

Vloerverwarming? Advies: Isoleer uw vloer

Als het gaat om de kostenefficiëntie van vloerisolatie is het antwoord een volmondig ja! Veel mensen zijn verbaasd als ze hun energierekening ontvangen na de installatie van een vloerverwarmingssysteem, omdat een groot deel van de warmte via de ongeïsoleerde vloer in de kruipruimte verdwijnt. Het isoleren van de vloer kan de hoeveelheid warmte die op deze manier verloren gaat aanzienlijk verminderen, en u zult het verschil merken in uw energieverbruik. De juiste isolatie zorgt ervoor dat uw vloeren niet meer koud zal zijn!

Vloerisolatie: Wanneer is dit mogelijk?

Wanneer de kruipruimte minimaal 50 cm hoog is, is het mogelijk om de vloer te isoleren. De hoogte is nodig voor ons personeel om het materiaal goed te kunnen plaatsen. Wij bieden een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan om de ruimte te analyseren. Als de kruipruimte niet voldoende is voor vloerisolatie, is bodemisolatie een haalbare en efficiënte optie.

Wat kost vloerisolatie gemiddeld per m2?

De kosten van vloerisolatie hangt af van een aantal variabelen. De belangrijkste zijn: vloeroppervlak, materiaalkeuze, materiaallaagdikte en beschikbaarheid van de kruipruimte.

De kosten voor het isoleren van een vloer worden berekend per vierkante meter. De totale kosten worden vastgesteld door de combinatie van een basistarief en het tarief per vierkante meter. Afhankelijk van het materiaal en de dikte van de isolatie kunnen de kosten per vierkante meter tussen 35 en 45 euro liggen.

De prijs van vloerisolatie is ook afhankelijk van het type vloer zoals beton, hout, vlak, met balken, of een vloer die licht gebogen is. 

Isolatiewaarde van vloerisolatie?

Voor een effectief geïsoleerde vloer heeft u minimaal een Rc-waarde van 3,5 m2K/W nodig. Heeft u vloerverwarming? Ga dan voor een vloerisolatie met een minimale Rc-waarde van 5 m2K/W. 

Wij bieden altijd oplossingen aan die voldoen aan een voldoende Rc-waarde. Dit ook om recht te hebben op subisdie vanuit de overheid of gemeente.

Kan vloerisolatie op een houten vloer?

Absoluut! Het is bekend dat wanneer de buitentemperatuur daalt, een houten vloer veel sneller afkoelt dan tapijt en vloerkleden. Dit komt door de kieren en spleten in het hout en de manier waarop het reageert op de kou. Als u een kruipruimte onder uw houten vloer heeft, is de kans groot dat de kou en nattigheid uit de kruipruimte uw vloer zal aantasten.

U kunt uw vloer efficiënt isoleren via de onderkant van de kruipruimte. U moet dan wel minimaal 50 centimeter vrije ruimte onder de vloer hebben. Als u niet zoveel ruimte heeft.

Als u uw vloer wilt isoleren van de kruipruimte eronder, zijn er verschillende mogelijkheden. De methode die u gebruikt hangt af van het isolatiemateriaal dat u kiest. Wij gebruiken PIF-isolatiefolie, dat bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie met daartussen luchtzakken. Dit ziet eruit als een ruime en dikke isolatiedeken. 

Vloerisolatie nu doen of later?

Heeft u nog geen isolatie onder de vloer? Zo niet, dan is het nu tijd om daarmee te beginnen. De voordelen daarvan zijn aanzienlijk.

Als uw vloer matig geïsoleerd is, kunt u dat nu verbeteren. De kosten zijn redelijk, vooral als dit uw “tweede maatregel” kan zijn voor de isolatiesubsidie. Het is ook een goed moment om de vloerisolatie te verbeteren wanneer u andere isolatie werkzaamheden uitvoert. Door het te combineren met andere taken is de isolatie goedkoper en minder moeilijk.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Onze energieadviseurs helpen je graag! Ze staan iedere werkdag voor je klaar via e-mail, telefoon of chat.